Oulu on ihanteellinen matkakohde perheille ja retkeilijöille, jotka haluavat kokea aitoa suomalaista elämäntapaa kaukana väkijoukoista ja suurimmista turistilomakohteista.
Kaupunki tarjoaa jokaiselle jotakin: se on tarpeeksi suuri, siellä on laaja valikoima kauppakeskuksia ja putiikkeja, taidetta ja kulttuuria ja koskematon luonto on kuitenkin vain kivenheiton päässä.
Helposti saavutettava
Ouluun pääsee helposti autolla tai junalla ja esimerkiksi Helsingistä on päivittäin useita lentoja. Junat ovat paras tapa kokea Suomea helposti. Suomalainen maisema vilisee ohi, kun olet matkalla uuteen määränpäähäsi. Oulun lentokenttä on osa Finavian lentoasemaverkostoa palvellen vilkasta hitech- ja yliopistokaupunkia Oulua. Oulun lentokenttä on Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä. Oulun joukkoliikenne palvelee kaikkia matkustajia Oulun seudulla. Reitit kattavat myös ympäristökunnat Iin, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen ja Tyrnävän. Löydät aikataulut helposti verkosta.
Paikka luontoa rakastaville
Oulu on paikka luonnon ystäville: se sijaitsee maailmankuulun Liminganlahden lintubongausalueen vieressä, keskellä koskemattomia patikointiin ja marjastukseen soveltuvia mäntymetsiä, suot, kolme suurta jokea ja meri. Koe revontulet syksyllä ja talvella, kirkkaina kesäöinä, kun aurinko ei koskaan laske – tai hiihtäen, kävellen ja kalastamalla jäätyneillä järvillämme ja merellä talvella.
Oulu esittelee ylpeänä luontokohteensa
Oulun alueella on retkeily-, luonto- ja metsäpolkuja lepopaikoilla ja tulentekopaikoilla. On hyvät mahdollisuudet tutustua erityyppisiin luontotyyppeihin, kuten Letonniemen suojelualueen merenranta, nauttia lintujen tarkkailusta Kempeleenlahdella, tutustua Pilpasuon suoihin ja Sanginjoen ulkoreittien metsiin, mukaan lukien Kalimeenlampi-reitti ja Isokangas-metsä polku.
Ihastuttava Hietasaaren alue luontopolkuineen, lintutornineen ja nuotioalueineen sijaitsee lähellä keskustaa. Noin 300–400 vuotta sitten merestä syntynyt Hietasaaren alue oli suosittu porvariston keskuudessa, jolla oli siellä kesämökkejä 1800-luvun lopulla.Voit varata Lumikenkäretken Hietasaaressa. Nallikarin ranta sijaitsee Hietasaaren alueella Pohjanlahden rannalla. Nallikari on kaunein hiekkaranta! Tutustu alueeseen pyörällä ja varaa fatbike safari: Nallikari beach and sea. Tämä alue tarjoaa myös uskomattomia kokemuksia talvella. Pakastetun meren tutkiminen on pakko tehdä, kun vierailet Oulussa talvella, joten varaa pilkkiretki Nallikarissa.
Monet kosket vapaasti virtaavassa Kiiminkijoessa tarjoavat haasteita myös kokeneille melojille. Koitelinkoski on ainutlaatuinen, lähes luonnollinen alue Oulussa, jolla on vahvat kulttuuri- ja historialliset arvot. Alueen erityisarvot perustuvat jokirannoille, koskille, saarille, luonnon ominaisuuksille. Koitelinkoski on erikoinen paikka kokea luonnon hämmästyttävää kauneutta, uida, kalastaa tai patikoida ja vain nauttia ulkoilusta. Kiiminkijoen alue soveltuu hyvin heittokalastukseen ja erityisesti perhokalastukseen joen rannalta. kevyt vapa ja kela. Kalastus on sallittua joella kalastusluvalla. Verkkokalastus, mato-onginta, pilkkiminen ja ravustus ovat kiellettyjä.
Oulujoki on yksi Suomen suurimmista joista. Oulujoki oli tervan kuljettamisen tunnetuin reitti Suomessa ja Euroopassa. Voit varata TravelOulusta melonta Oulujokisuistossa – ohjelman.
1920-luku oli vaurauden ja liiketoiminnan aikakausi. Varjakansaaren sahan lähellä höyrylaivat ja purjelaivat lastasivat lautoja ja lankkuja. Varjakassa oli oma elokuvateatteri, leipomo, kauppa, palokunta ja vankila. Siellä oli hälinää aivan kuten pienessä kaupungissa. Nykyään sahan rakennuksia ympäröi upea luonto. Voit varata retken historialliselle Varjakan sahasaarelle.
Rokuan kansallispuistossa, voit nähdä jääkauden jälkiä ja upeita vanhoja mäntyjä. Muinaiset hiekkadyynit ja kristallinkirkkaat lammet lisäävät alueen rikkauksia. Massiiviset kirkkaan valkoiset jäkälämatot ovat näky, jota et näe missään muualla Suomessa! Syötteen kansallispuisto tarjoaa ihanteelliset puitteet monille aktiviteeteille. Hiihto vaeltaa maagisten lumisten talvimetsien läpi tai polkea mäkeä ylös ja alas pitkin puiston hienoja maastopyöräilyreittejä.
Oulun historia
Oulun kaupunki perustettiin Ruotsin kuningas Carl IX: n käskyllä Oulun joen suulle vuonna 1605. Suomessa Pohjanlahden rannalla sijaitseva Oulu on ollut maakunnan pääkaupunki vuodesta 1776. 1886 rautatie saavutti Oulun. Avajaisseremonia pidettiin upouudella Seurahuoneella. Paljon myöhemmin Seurahuoneesta tuli Oulun kaupungintalo. Lisätietoja Oulun historiasta löytyy Oulun kaupungin verkkosivuilta.
Idyllinen Turkansaaren ulkoilmamuseo vie sinut aikamatkalle menneisyyteen. Turkansaaren historiallinen maaseutuympäristö ja kaunis luonto ovat säilyneett täysin. Astu menneisyyteen ja kuuntele tarinoita pohjoisesta perinnöstä, arjesta ja juhlista maaseudulla. Turkansaaren ulkoilmamuseo sijaitsee kolmella saarella Oulujoella 12 km ylävirtaan Oulun keskustasta. Museo on Suomen toiseksi vanhin ulkoilmamuseo. Pohjois-Pohjanmaan museo keskittyy Oulun kaupungin, Pohjois-Pohjanmaan ja Suomen historiaan ja kertoo niiden tarinaa ikimuistoisella tavalla. Oulunsalon kotiseutumuseo on ikkuna menneisyyteen ja rauhallinen keidas keskellä modernia elämää. Rakennukset, jotka seisovat edelleen alkuperäisillä perustuksillaan, näyttävät kuinka elämää elettiin 1900-luvun alussa, kun päivittäinen leipä tuli maataloudesta ja kalastuksesta.
Merimiehen kotimuseo sijaitsee Oulun vanhimmassa säilyneessä puurakennuksessa ja on merimies Isak Matilaisen entinen koti. Pateniemen sahamuseo sijaitsee 1850-luvulta peräisin olevassa telakan varastorakennuksessa. Vuonna 1873 telakan viereen rakennettiin höyrysaha, joka antoi koko Pateniemelle toimeentulon seuraavat 120 vuotta. Vanha, kaunis alue sahan ympärillä määrittelee edelleen alueen hengen.
Tiedekeskus Tietomaa on antanut vierailijoille unohtumattomia kokemuksia vuodesta 1988 lähtien. Suomen ensimmäinen tiedekeskus on täydellinen paikka oppimiseen, nauttimiseen, aivojen ja kehon koettelemiseen tai yksinkertaisesti viettämiseen jonkin aikaa viihdyttävään tutkimiseen. Tiedekeskuksen 45-metrinen torni, joka valmistui vuonna 1920 toimimaan parkituslaitoksen vesitornina, on yksi Oulun kaupunkikuvan keskeisistä maamerkeistä.
Kierikin kivikauden keskus vie sinut tuhansia vuosia taaksepäin pohjoisen kaukaiseen menneisyyteen. Kierikki-keskus sijaitsee Iijoki-joen varrella kivikauden asuinalueella.
Taide ja kulttuuri Oulussa
Oulussa on suuria ja pieniä tapahtumia. Mielenkiintoisia konsertteja, teatteri-, tanssi- ja sirkusesityksiä, näyttelyitä ja urheilutapahtumia ympäri vuoden.
Oulun taidemuseon näyttelyt tarjoavat perusteellisen läpileikkauksen alueen kuvataiteesta, tutkivat eri teemoja ja kokoelmia sekä esittelevät kohokohtia suomalaisesta ja kansainvälisestä taiteesta.
Oulun kaupunginteatteri rakennettiin upealle paikalle torin rantaan, jossa se sijaitsee Vänmanni nimisellä keinotekoisella saarella. Oulun kaupunginteatteri on Pohjois-Suomen suurin ammattiteatteri. Taiteellisesti ja operatiivisesti korkeatasoisen ammattiryhmän tuottama monipuolinen ohjelma tarjoaa yleisölle laadukkaita ja kunnianhimoisia esityksiä. Näytelmien lisäksi tuotetaan myös oopperaa, musikaaleja ja uusia kansallisia ja maailman ensiesityksiä. Ohjelma on pääosin tuotettu suomeksi.
Anna itsesi rakastua Ouluun ja sen ihmisiin!
Ja jos haluat treffata Joulupukin – matka kestää vain pari tuntia junalla tai autolla.